Csibe pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 2 ek tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 20-30 db egész bors
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kissé elkeverjük és 10 percig pihentetjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, a felfutott élesztőt, a tojás és némi sót. Jól összekeverjük, és addig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Puha, fényes, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.

Egy liszttel beszórt kelesztőtálba áttesszük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett munkalapon a megkelt tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra és csíkokat vágunk belőle, melyeket kézzel kissé megsodrunk. Egy szál sodort tésztát a kezünkbe véve (mint amikor görcsöt kötünk) egymáson áthúzzuk a tészta két végét. Ez lesz a csibe teste.

Az egyik végéből apró kis gombócot készítünk, ez lesz a csibe feje, amin kis csőrt alakítunk ki úgy, hogy ollóval bevágjuk azt. A másik végét ellapítjuk, majd ollóval 3-4 vágást készítünk rajta, ami a csibe farktolla lesz.

A szemét úgy alakítjuk ki, hogy fogpiszkálóval megjelöljük a helyét, majd 1-1 egész borsot illesztünk bele. 1 tojást összekeverünk villával, majd megkenjük az így elkészített csibéket. 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt világosra sütjük.

Tipp:

Én ma nem sütőpapírra tettem a csibéket, hanem egyenként muffin papír fészekben sültek.