Finomfőzelék gombás tojással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 35 dkg zöldborsó
  • 2 sárgarépa
  • 3-4 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 marék aprított petrezselyemzöld
  • cukor

Gombás tojás:

  • 4 gomba
  • 10 tojás
  • 1 ek zsír, vagy olaj
  • őrölt bors

Elkészítése:

A répát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és apró kockákra vágjuk. A borsóval együtt annyi vízben, amennyi épp ellepi megfőzzük. Sóval, cukorral ízesítjük. A vajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és kevergetve világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük tejjel és a főzelékhez keverjük.

Néhány perc alatt összeforraljuk, simára keverjük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és ha szükséges még utánaízesítünk.

Gombás tojás készítése:

A gombát megtisztítjuk és vékonyra felszeljük. A zsíron (vagy olajon) kissé megpároljuk. A tojásokat egy villával felverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd ráöntjük a gombára és megsütjük.

A gombás tojást az elkészült főzelékkel kínáljuk.

Tipp:

Ezt a főzeléket egyfajta bébirépás zöldborsós fagyasztott keverékből készítettem.
Ha nem mélyhűtött keverékből készítem, a szezonnak megfelelő zöldségekkel gazdagítom, de a két alapanyag, a sárgarépa és a zöldborsó soha nem marad ki belőle, mert édeskés ízük adja meg az étel jellegzetes zamatát.