Káposztás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • 1 tk bors
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 4 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítése:

A fejes káposztát lereszeljük, és besózzuk, 20 percet állni hagyjuk.

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a kicsavart káposztát. Megpirítjuk, mintha káposztás tésztához készítenénk. A tűzről levéve borssal ízesítjük és hagyjuk kihűlni.

Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral és kevés sóval elmorzsoljuk, közepébe mélyedést készítünk a kezünkkel és ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a pirított káposztát.

Rugalmas, lágy tésztává gyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk. Belisztezzük és kb. 1 órán át kelesztjük.Ezt követően kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy kés hegyével berácsozzuk a tetejét.

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A tetejét megkenjük a felvert tojással, és még legalább 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp:

Ha kisült mély tálba szedem és konyharuhával letakarva hűtöm ki.