Tojásos-kolbászos fasírttekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéscomb
  • 2 nagyobb nyers tojás
  • 1 púpos tk házi fokhagymakrém
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 10 csapott ek zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj a tepsibe
  • 1 kisebb tojás lekenni

Töltelékhez:

  • 5 keményre főtt tojás
  • Kb. 15 cm hosszú füstölt kolbász

Elkészítése:

Egy közepes méretű tepsit kikenünk olajjal. A sütőt előmelegítjük. A kolbászt és a keményre főtt tojásokat apróra kockázzuk.

Először a darált húshoz adjuk a nyers tojásokat, sót, borsot, házi fokhagymakrémet, zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk. A masszát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyiket sütőpapírra téve kézzel téglalap alakúra és kb. ujjnyi vastagra ellapogatjuk, igazítva a tepsi hosszához.

Először a tojás felét rászórjuk, majd a kolbász felét úgy, hogy a széleken maradjon ki kb. 3 cm rész.

A tenyerünkkel kicsit belenyomjuk a tölteléket a húsba. A sütőpapír segítségével a szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, majd kicsit összenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne levegő. Mivel a tekercs két végén nincs töltelék, itt a húst az ujjunkkal kicsit benyomkodjuk.

A kikent tepsibe fektetjük.

A műveletet megismételjük a maradék masszával.

A rudak tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet puhítjuk.

Ezután a fóliát eltávolítva további 20 percet pirítjuk. Ezalatt pár alkalommal meglocsolgatjuk a szafttal, hogy ne száradjon nagyon ki a teteje.

Ha megsült, kiemeljük a tepsiből és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy éles késsel szépen szeletelhető.

Tipp:

Ahogy a sütemények között a linzernek is ezer arca van, úgy a húsos fogások között a fasírt is számos formában elkészíthető. Nálunk nem is telik el ünnep fasírttekercs nélkül. Most épp a hűtőben talált darabka füstölt kolbászt használtam fel, keményre főtt tojással párosítva. Finom, kiadós, sokáig eláll és szépen mutat hidegtálon is.