Sajtos csigatekercs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 400 ml tej
  • 20 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 3 ek olaj
  • kb. 700 g liszt

Töltelék:

  • 200 g trappista sajt reszelve
  • 50 g olvasztott vaj

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 2 ek olaj
  • 2 ek tej

Elkészítése:

Egy kevés tejet meglangyosítunk, beleszórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, a tojásfehérjét, az olajat, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. Alaposan összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, nem ragacsos tésztát kapjunk.

A tésztát osszuk el 2 egyforma részre és meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztákat lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 25 cm hosszú téglalappá. Kenjük meg őket olvasztott vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal. A hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel szorosan mindkét tésztát. Éles késsel vágjuk be 1 cm-enként. Ne legyenek teljes szeletek, ne vágjuk át teljesen. Meleg helyen kelesszük tovább fél órát, majd kenjük meg a tejjel-olajjal elkevert tojássárgájával.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük szép világosra.