Kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek tej
  • szezámmag/darálatlan mák

Elkészítése:

Kevés tejet langyosítunk, megszórjuk cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, a felfutott élesztős tejet és apránként a maradék tejet. Fényes, puha tésztát dagasztunk, ami nem ragad a kezünkhöz.

Letakarjuk és meleg helyen duplájára hagyjuk kelni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk és 4 egyforma cipóra osztjuk. Kb. 5 mm vastag kerek lapokat nyújtunk mindegyik cipóból, és 4-4 cikkre vágjuk őket. A szélesebb felénél kezdve feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kifliket, és letakarva még 15-20 percet pihentetjük.

Kevés tejjel elkevert tojással megkenjük a tetejét és szezámmaggal, vagy darálatlan mákkal megszórjuk.

200 fokos előmelegített sütőbe téve szép pirosra sütjük.

Tipp:

A kifliket meg is tölthetjük. Én most szalámit és sajtot tekertem bele.