Hozzávalók:
Elkészítése:
A csicsókát alaposan megtisztítjuk. A földet lemossuk róla, majd egy kefével, vagy dörzsi szivaccsal lesikáljuk a héját. Tegyük vízbe, amíg minddel nem végzünk. Ha mindet megtisztítottuk, uborkagyalun szeleteljük vékonyra.
A felesleges vizet leitatjuk róla, majd olajat forrósítunk.
Kevés csicsókát az olajba rakunk, egyszer átkeverjük, hogy ne ragadjanak össze.
Ha már kezd barnulni, akkor érdemes egyet kiemelni, és ha a levegőn roppanós, akkor papírtörlőre kiszedni az összeset. Azonnal megszórjuk sóval. Ha későn vesszük ki az olajból, nagyon barna lesz és az íze is kesernyés.
Magában is remek csemege.
Először érdeme 1-2 szelettel próbasütést végezni, hogy lássuk, elég forró-e az olaj, és mennyi idő az, mire tökéletesre sül.
A csicsókából egy nagyon finom és különleges rágcsálnivalót készítettem. Tulajdonképpen az előkészítése nem is olyan bonyolult, de a sütésnél nagyon kell figyelni, hogy eltaláljuk a megfelelő hőmérsékletét az olajnak és azt a pillanatot, amikor a csicsóka még nem a legsötétebb, de ha már kiemeljük az olajból, akkor ropogós. A chips édeskés ízű, de ennek ellenére nagyon gyorsan elfogy. Szerintem nem lehet elegendő mennyiséget sütni belőle :-) Legközelebb megpróbálom a sütőben is elkészíteni.