Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek tejföl

Töltelék:

  • 2 kg alma
  • 1 ek cukor
  • 1 ek mézes sütemény fűszer

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a felkockázott, hideg margarint, és elmorzsoljuk a liszttel. Ha már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a tejfölt, és jól összegyúrjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá még kevés lisztet.

A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, és felhasználásig hűtőben tartjuk amíg elkészítjük a tölteléket.

Az almákat pucoljuk meg, és reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Szórjuk meg a fűszerrel és a cukorral, forgassuk össze, és hagyjuk állni kb. fél órát.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a cipókat egyenként egy nagyobb tepsi méretűre. A tepsit (aminek pereme is van) béleljük ki sütőpapírral (vagy vajazzuk ki és szórjuk be liszttel), és emeljük bele az egyik tésztát.

Az almából nyomkodjuk ki jól a nedvességet, és egyengessük el a tésztán. Ezután nyújtsuk ki a másik tésztát is, és igazgassuk rá a töltelékre. Kissé nyomjuk rá, majd villával szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon.

A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt szép világosra sütjük a pitét. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.