Palócleves sertéshúsból

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 30 dkg zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 ek kacsazsír
  • 30 dkg burgonya
  • 1 kk őrölt babér
  • 1 kk morzsolt kapor
  • 1 kk őrölt kömény
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek finomliszt
  • petrezselyem zöld
  • őrölt bors

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot és a zúzott fokhagymát. Visszatesszük a tűzre, sóval, borssal ízesítjük, fehéredésig pirítjuk a húst, majd fedő alatt addig főzzük, amíg meg nem puhul. A közben elfőtt levet vízzel pótoljuk!

Adjuk hozzá a köményt, a kaprot és a babért, valamint a megpucolt, kockákra vágott burgonyát és a 2-3 cm-esre feldarabolt zöldbabot is. Öntsünk rá 1,5 liter vizet. Szükség szerint sóval ízesítsük még és addig főzzük, amíg minden megpuhul.

A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel. Adjunk hozzá a forró levesből (hőkiegyenlítés) és keverjük simára. Öntsük a leveshez. Szórjunk bele apróra vágott petrezselymet, forraljuk össze és tálaljuk.