Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj, vagy zsír
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 6 ek cukor
  • kb. 4-5 ek tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • 1,5-2 kg alma
  • cukor
  • fahéj
  • őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal (zsírral). Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a tejfölt, és jól összegyúrjuk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik lapot kinyújtjuk egy közepes tepsi méretére úgy, hogy legyen kevés pereme is.

A sütőpapírral bélelt tepsibe beleigazgatjuk.

Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, majd lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, cukorral (az alma savanykásságától függ, hogy mennyit használunk), fahéjjal és őrölt szegfűszeggel összekeverjük.

A tepsiben lévő tésztát egyenletesen befedjük az ízesített reszelt almával, majd kinyújtjuk a másik tésztalapot is, és befedjük vele. Villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.