Kakaós mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 6 ek méz
  • 2 tojás
  • 3 ek kakaópor
  • kb. 2 ek tejföl
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só

Krém:

  • 1 l tej
  • 18 dkg étkezési keményítő (készíthetjük pudingporral, vagy liszttel)
  • 4 tojássárgája
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • kb. 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • csipet só

Csokimáz:

  • 25 ml víz
  • 55 g cukor
  • 75 g étcsokoládé
  • 30 g vaj
  • 2,5 ml ecet

Elkészítése:

Tészta készítése:

A lisztet a szódabikarbónával, a sóval, a cukorral és a kakaóporral elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadjuk a mézet, a tojást és annyi tejfölt, amennyivel puha tésztát tudunk gyúrni. 4 részre osztjuk.

Sütőpapíron kinyújtjuk mind a 4 tésztát egyforma méretűre. Tepsi hátulján 180 fokos sütőben kb. 6-8 perc alatt világosra sütjük.

Krém készítése:

A tojássárgákat a porcukor felével, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval jól kikeverjük, majd a keményítővel és kevés tejjel csomómentesre keverjük. Folyamatosan hozzáadjuk a maradék tejet is, majd alacsony lángon vízgőz felett sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni.

A maradék porcukrot keverjük ki a szoba hőmérsékletű vajjal, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt krémet és csomómentesre keverjük.

Összeállítás:

A lapokat megkenjük a krémmel, majd bevonjuk a csokimázzal.

Csokimáz készítése:

A vizet a cukorral és az ecettel felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a feldarabolt csokit, folyamatosan kevergetjük, amíg elolvad, majd hozzáadjuk a vajat is. Jól elkeverjük, végül azonnal a sütire öntjük. Éjszakára tegyük a hűtőbe, és másnap szépen szeletelhető lesz.