Céklás zöldségek hajdinával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla
  • 1 fej brokkoli
  • 2 ek ghí
  • 1/4 tk római kömény
  • 1/4 tk őrölt koriander
  • 1/8 tk kurkuma
  • egy pici gyömbér lereszelve
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 x  1/3 csésze hajdina

Elkészítése:

A  hajdinát tegyük szűrőbe, és addig mossuk, amíg a víz áttetsző nem lesz. Hagyjuk lecsepegni.

Egy edényben szárazon enyhén pirítsuk meg a lecsepegtetett hajdinát, majd öntsük fel 2,5-szeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, majd forrás után takarék lángon, lefedve főzzük addig, amíg az összes vizet beszívja (kb. 25 perc).

A céklát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre, majd a szeleteket vágjuk csíkokra. A brokkolit szedjük rózsáira és alaposan mossuk meg.

Egy serpenyőben hevítsük fel a ghít, majd tegyük bele a római köményt. Amikor kissé megpirult, adjuk hozzá a koriandert, a gyömbért és a kurkumát. Keverjük el és adjuk hozzá a felcsíkozott céklát is. Öntsünk alá kevés vizet, amit mindig pótoljunk, ha elpárolgott, hogy a cékla kellően meg tudjon puhulni. Amikor már szinte puha a cékla, adjuk hozzá a brokkolit és pároljuk együtt. Hagyjuk a vizet teljesen elpárologni róla, és kissé pirítsuk le a zöldségeket. A végén adjuk hozzá az aprított petrezselymet és sózzuk.

A zöldségeket a megfőtt hajdinával együtt tálaljuk. A tányéron locsoljuk meg kevés olívaolajjal.

Tipp:

A hajdinát nagyon szeretem, részben mert imádom a különleges ízét, másrészt mert nagyon sok kedvező hatása van, többek között nagyon jól segít az érfalak egészségét megőrizni. A hajdina gluténmentes, így gyenge emésztésűek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.