Sós kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 tk só
  • 3 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 50 ml étolaj
  • 1 mk cukor

Cikkek kenéséhez:

  • 6 dkg olvasztott vaj

Tetejére:

  • 2 ek tej

Elkészítése:

1 dl tejet meglangyosítunk. 1 mk cukrot beleszórunk és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, és hagyjuk az élesztőt felfutni.

A lisztet a sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a maradék tejet és az időközben felfutott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk a tésztát.

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk és cipókat formázunk. A cipókat egyenként kinyújtjuk kör alakúra és megkenjük olvasztott vajjal.

Mindegyik kört 8 cikkre vágjuk, és a szélesebb részénél kezdve feltekerjük kiflikké. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket kevés sóval elkevert tejjel megkenjük. 20 percet pihentetjük még meleg helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütjük.