Hozzávalók:
Töltelék:
Kenéshez:
Elkészítése:
Az élesztőt egy csipet cukorral 1 dl langyos tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, az olajat, a vajat, a reszelt citromhéjat, a maradék tejet és cukrot, végül pedig a felfutott élesztőt.
Alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk addig amíg a tészta el nem válik az edény falától és szép fényes nem lesz. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Közben elkészítjük a tölteléket.
A sűrített tejet a vajjal melegíteni kezdjük. Amikor a vaj már elolvadt (ne forrjon a keverék!), levesszük a tűzről, belekeverjük a kókuszreszeléket és az aromát, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és 2 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkalapon mindegyiket kinyújtjuk ovális alakúra. Akkorára, hogy 1,5 tábla csoki hosszában elférjen rajta.
A tetejétől és aljától kb. 5 cm-t elhagyva 2 oldalt párhuzamos vágásokat ejtünk úgy, hogy középen maradjon hely a tölteléknek. Elosztjuk a 2 tésztán a kókuszos tölteléket, majd rátesszük a 1,5-1,5 tábla csokoládét. Az alját és a tetejét ráhajtjuk a töltelékre, majd a bevágott csíkokat felváltva ráhajtjuk a töltelékre.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük mindkét kalácsot. A tojássárgáját 2 ek olajjal elkeverjük, és ezzel megkenjük a tetejüket. 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.