Darálós keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg cukor
  • 1 sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • szükség szerint tej
  • + 1 ek kakaópor a tészta felébe

Bevonás:

  • 1 tábla csoki
  • 1-2 ek olaj

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd az egészet elmorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a reszelt citromhéjat és jól összegyúrjuk. Ha nagyon morzsalékos a tészta, és nem áll össze, kevés tejet adjunk hozzá. Ha összegyúrtuk, osszuk 2 részre. Az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaóport.

A kétféle tésztát gombóccá gyúrjuk és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe legalább fél órára.

A lehűlt tésztákat a húsdarálóra szerelhető formákkal ledaráljuk kb. 8 cm hosszú rudakká. Némelyiket kifli formára is hajthatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt szép világosra sütjük.

A csokit az olajjal gőz felett megolvasztjuk és a kisült, illetve kihűlt kekszek egy részét félig belemártjuk.

Fém dobozban sokáig eltartható.

Tipp:

Ha nem szeretnénk csokiba mártani, hagyhatjuk üresen is, vagy hintsük meg porcukorral.

Akinek nem elég édes, tehet bele több cukrot is.