Mákvirág

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 33 dkg vaj
  • 14 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 40 dkg finomliszt
  • 14 dkg darált mák
  • barack-, vagy más lekvár
  • tortabevonó
  • cseresznye (opcionális)

Elkészítése:

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, és ezzel is alaposan elkeverjük. Beletesszük a lereszelt narancshéjat, és fokozatosan beleszitáljuk a lisztet. Végül pedig hozzáadjuk a darált mákot is, és a tésztát jól összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pár órát (vagy egy éjszakát) pihenni.

A lehűlt tésztát enyhén lisztezett munkalapon (vagy két sütőpapír között) kinyújtjuk, majd virágszúróval kiszaggatjuk. Minden második tészta közepét egy gyűszűvel (vagy valamilyen kisebb kiszúróval, kupakkal) kiszúrjuk.

180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 15 perc alatt szép világosra sütjük. Hagyjuk teljesen kihálni.

Egy teli és egy lyukas kekszet lekvárral összeragasztunk. A virágok közepébe 1-1 kimagozott cseresznyét tehetünk, majd a gőz felett megolvasztott tortabevonóval megcsíkozzuk.

Jól záródó fémdobozban sokáig eltartható.