Zongorabillentyű (diós rudacskák)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 1 tojás (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek liszt

Tojáshab:

  • 1 tojásfehérje (nagy)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tk étkezési keményítő (el is hagyható)
  • 1 mk citromlé (v. pár csepp ecet)

Továbbá:

  • zsemlemorzsa
  • liszt

Elkészítése:

A porcukrot és a darált diót és a citrom reszelt héját keverjük el, adjuk hozzá a tojást, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragadna, szórjuk meg liszttel, és dolgozzuk össze.

Zsemlemorzsával beszórt sütőpapíron, lisztezett sodrófával nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra. A tetejét kenjük meg az elkészített tojáshabbal.

Tojáshab készítése:

A porcukrot szitáljuk a tojásfehérjéhez. Adjuk hozzá a citromlevet és kézi habverővel kezdjük el habosra verni. Ez el fog tartani néhány percet. Végeredményként egy sűrű, de kissé folyós habot fogunk kapni.

Ha rákentük a diós tészta tetejére, éles késsel szeleteljük fel rudakra. Egy késsel óvatosan alányúlunk, és áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

100 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és légkeveréssel kb. 15-20 percet szárítjuk, majd kivesszük, és a tepsin hagyjuk hűlni. Majd óvatosan egy kés segítségével válasszuk le a papírról, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Száraz, hűvös helyen tárolva hosszú ideig eltartható.