Sajtos rizskrokett

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg kifőtt rizs (nem száraz rizs súly!)
  • 2 közepes tojás
  • 15 dkg trappista sajt
  • 3 púpos ek zsemlemorzsa
  • 0,5 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 kk házi fokhagymakrém
  • 4 púpos ek zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • kb. 4 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A rizst sós, ételízesítővel ízesített vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, és egy tálba tesszük. A tojással, reszelt sajttal, sóval, borssal és 3 ek zsemlemorzsával alaposan összegyúrjuk. A masszából krokett nagyságú rudakat készítünk, és mindegyiket megforgatjuk zsemlemorzsában.

Forró olajban közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon ropogósra sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Melegen kínáljuk.

Tipp:

Mostanában nem igazán kelendő a rizs, mint köret idehaza. A legutóbbi ebéd alkalmával maradt is bőven belőle. Ekkor úgy döntöttem, hogy valahogyan mégis csak felhasználom. Pár perc alatt összeállítottam és már csak sütni kellett. Melegen még nyúlós benne a sajt, nagyon finom, kellemesen érződik a fokhagyma is. A sajt egyáltalán nem folyt ki a krokettekből. Remek fogás mártogatóssal is, de főzelék feltétjeként is megállja a helyét.