Minestrone

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg keverék szárított hüvelyesekből (bab, feles borsó, lencse, adzuki bab, vörös lencse)
  • 25 dkg apró szemű fehér bab
  • 1 doboz vörös bab konzerv
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 0,5 zellergumó
  • 10 db kelbimbó
  • 1 cékla
  • 1 l alaplé
  • 1 cukkini
  • 4 paradicsom
  • 10 dkg spagetti
  • frissen őrölt bors
  • chili (elhagyható)
  • reszelt parmezán

Elkészítése:

A fehér babot áztassuk be előzőt este bő vízbe. Másnap öntsük le róla a vizet és a szárított keverékkel együtt tegyük kuktába. Öntsük fel 1 liter enyhén sós vízzel, és a kuktát lezárva 30 perc alatt főzzük készre.

Egy fazékban kevés olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a felaprított répát, zellert és céklát, valamint a negyedekbe vágott kelbimbót. Öntsük fel az alaplével, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Amikor már majdnem puha minden, hozzáöntjük a kukta teljes tartalmát (levével együtt).

A paradicsomok héját eltávolítjuk, majd a cukkinivel együtt felaprítjuk, és a leveshez adjuk. A spagetti tésztát 2-3 cm-es darabokra feltördeljük, és ezt is beletesszük a levesbe. Addig főzzük, amíg a tészta is megpuhul.

Tálaláskor reszelt parmezánnal megszórjuk.

Tipp:

A minestrone az olaszok zöldség levese, receptjének meghatározása szinte lehetetlen. Minden olaszországi területnek, sőt családnak megvan a saját receptje. Némelyikben van tészta, másikban nincs, néhányban van káposzta, bab, lencse, hol több, vagy kevesebb. Ebben a receptben egy Olaszországban vásárolt száraz hüvelyesekből összeállított keveréket használtam fel és egészítettem ki pár zöldséggel, végül apróra tört spagettit főztem bele. Reszelt Parmezánnal vagy Grana Padanoval megszórva az igazi!