Sült alma diós töltelékkel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 édes alma
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek méz (vagy cukor)
  • 1 mk fahéj
  • 1 dl édes fehérbor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve

Elkészítése:

Az almákat pucoljuk meg, és szúrjuk ki a magházukat, és vágjunk kissé nagyobb lyukat, hogy legyen helye a tölteléknek. Citromlével csepegtessük meg, hogy ne barnuljon be.

A darált diót a mézzel, a mazsolával, a citrom reszelt héjával, a maradék citromlével keverjük jól össze. Annyi bort adjunk hozzá, hogy ne legyen túl híg a masszánk. Tegyük egy serpenyőbe, és állandó kevergetés mellett kis lángon 2-3 percig főzzük, hogy a dió kissé karamellizálódjon. Hagyjuk langyosra hűlni.

A töltelékkel pakoljuk meg az almákat. A tetejére rátehetjük a kivájt darabokat is.

Egy sütőformába öntsünk 0,5 dl bort, és helyezzük bele a megtöltött almákat. Előmelegített, 160 fokos sütőben légkeveréssel 25 perc alatt süssük készre.

Tipp:

Kicsit hagyjuk hűlni tálalás előtt.