Vaníliával töltött tekert mini kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 45 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 tojássárgája
  • csipet só
  • 10 kk cukor
  • 1,5 dl étolaj
  • 2,5 dl tej

Krémhez:

  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 10 dkg vaj

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek tej

Elkészítése:

1 dl langyos tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy kevés cukrot, és hagyjuk felfutni.

A lisztet elkeverjük a sóval, közepébe lyukat fúrunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, és hozzáadjuk a maradék hozzávalót. Jól kidagasztjuk, amíg el nem válik a tészta az edény oldalától.

Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. 20 db, körülbelül 20 cm-es hosszúságú tésztacsíkot vágunk. A csíkokat félbe hajtjuk, és hármat tekerünk mindegyiken.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a megtekert tésztákat.

A vaníliás cukrot a tojássárgájával és a tejjel jól elkeverjük, majd ezzel kenjük le a kalácsokat. Fél órát hagyjuk még kelni a tésztát, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és elkészítjük a tölteléket.

A kalácsokat a forró sütőbe tesszük, és szép világosra sütjük.

Töltelék készítése:

A pudingport a cukorral elkeverjük, majd a tejet fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük.

A kihűlt kalácsokat félbe vágjuk, a krémet habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a kalácsokat.