Sajtos háromszög

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 70 dkg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 csapott ek só
  • 2 tojássárgája
  • 3,5-4 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 80 ml étolaj

Töltelék:

  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg lágy vaj
  • 1 mk só

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

1,5 dl tejet meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és hagyjuk az élesztőt felfutni.

A liszthez hozzákeverjük a sót. Közepébe fészket készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, az étolajat, a tojások sárgáját és a maradék langyos tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg kel, elkészítjük a krémet: a tojássárgáját a vajjal és a sóval habosra keverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 2 egyenlő részre osztjuk. Egyenként 3 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk. A krémet elfelezzük, és mindkét tésztát megkenjük, majd feltekerjük.

A tejfölt kikeverjük a tojássárgával, és a feltekert rudakat lekenjük, majd háromszögekre vágjuk.

Sütőpapírral fedett tepsire tesszük kissé távolabb egymástól őket, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és további 25 percet hagyjuk még kelni.

Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és a forró sütőbe téve szép pirosra sütjük a háromszögeket.