Húsos káposzta variáció

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg sertés oldalas (lehet más húsrész is)
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 1 vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 kk egész bors
  • 1 tk só
  • 3 ek étolaj
  • 1 tk fűszerpaprika

Zsemlékhez:

  • 1 kg sima liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek szilárd sertészsír
  • csipet só
  • langyos víz
  • csipet cukor

Tálaláshoz:

  • tejföl

Elkészítése:

Az élesztőt a csipet cukorral egy kevés langyos vízben hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tejfölt, a felfutott élesztőt, és annyi langyos vizet adunk még hozzá, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát tudjunk dagasztani. Letakarva, meleg helyen pihentetjük.

Az oldalast feldaraboljuk. A fokhagymával, a vöröshagymával, egész borssal, babérral és sóval egy edénybe tesszük. Felöntjük vízzel, és kb. 60-70 percig főzzük.

A savanyú káposztát kissé átmossuk, ha nagyon szálas, akkor szeletelünk rajta. Egy edényben olajat hevítünk, rádobjuk a káposztát, fűszerpaprikával megszórjuk, és időnként megkeverve félpuhára pároljuk (kb. 30-35 perc). Ha elfő a leve, egy kevés vízzel pótoljuk.

Egy nagyobb tepsi aljára halmozzuk a megpárolt káposztát. Ráhelyezzük a megfőtt húsdarabokat. A húsok közé helyezzük a felkarikázott kolbászt is.

Az időközben megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyiket kigömbölygetjük, és elhelyezzük a húsok tetején. Egy éles késsel keresztben bevagdossuk a bucik tetejét. Alufóliával lefedjük a tepsi tetejét.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30 percet sütjük. Ekkor levesszük a tetejéről a fóliát, és további 10-12 percet sütjük, amíg a zsemlék teteje megpirul.

Tejföllel tálaljuk.