Különleges töltött csirke zöldségágyon

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 db előhűtött csirke
  • 1 ek olíva olaj
  • bors
  • fűszervarázs
  • Varrótű és spárga

Töltelék:

  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj (étolaj is jó)
  • 1/2kg csirkemáj
  • 1 kis doboz gombakonzerv
  • 1 kk apróra vágott petrezselyem vagy lestyán de lehet mindkettő
  • őrölt bors
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 tk darált-sózott házi pritamin paprika

Töltelék 2:

  • 3 nagy szelet szikkadtabb kenyér (héj nélkül)
  • 1 csésze tej
  • 2 db tojás
  • 1 ek apróra vágott friss snidling
  • 2 tk grill fűszerkeverék vagy ízvarázs

Zöldségágyhoz:

  • 5 db burgonya
  • 2-3 db vöröshagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • néhány szem kelbimbó
  • ..és ízlés szerint zöldségek
  • 1 ek olíva olaj
  • őrölt bors

Elkészítése:

A töltelékhez a csirkemájat kikaparjuk a hártyából.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zúzott fokhagymával az olíva olajon egy serpenyőben megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a májat és a fűszereket.

Az összetevőket 6-7 percig teljes lángon pároljuk, végül hozzáadjuk a leszűrt gombát, össze keverjük és elzárjuk a lángot.

Egy szűrőbe öntve hagyjuk kicsurogni, a leve nem kell!

A kenyérre ráöntjük a tejet, azonnal kinyomkodjuk és a tojások kivételével összekeverjük a májas-gombás töltelékkel és a fűszerekkel, majd félretesszük addig, amíg a csirkét az alábbi video film segítségével előkészítjük a töltéshez:

Ekkorra már visszahűlt a töltelék és belekeverjük a tojásokat.

A csirkét kiterítve először a combokat és a szárnyízületet töltjük fel, majd a húsra téve kézzel elsimítjuk, elosztjuk, hogy egyenletesen jusson mindenhová!

A két oldalát visszahajtjuk eredeti formára és spárgával összevarrjuk.

A csirkét a hátára fordítva bekenjük az olajjal, borsozzuk és ízvarázzsal (de lehet sóval is) megszórjuk és félretesszük.

A zöldségeket megtisztítjuk, vastagabb karikára vágjuk és tepsibe vagy tűzálló tálba téve átforgatjuk az olajjal és a fűszerekkel. (Víz nem kell alá!)

Óvatosan ráhelyezzük a töltött csirkét, lefedjük és 190 fokon kb. 90 percig lefedve pároljuk, majd levesszük a sütőtál tetejét és még 20-25 percig hagyjuk pirulni!

Miután elkészült várjunk, legalább 10 percet pihentessük, csak azután tegyük át tálra a megsült zöldségekkel együtt!

Így önmagában is kiváló étel, én párolt rizzsel és sajtszósszal tálaltam a családnak! :)