Gombaraguleves daragaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé
  • 10 dkg csiperke gomba
  • 4-5  szelet szárított vargánya
  • 1 zöldhagyma
  • 40 dkg vegyes zöldség
    (sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó,  bármi)
  • petrezselyemzöld
  • lestyánlevél
  • 1 paradicsom
  • 0,5 paprika
  • bors
  • 1 ek olaj

Daragaluska:

  • 1 közepes tojás
  • 4 csapott ek búzadara
  • pici só

Elkészítése:

A zöldhagymát és a paprikát apróra kockázzuk, a gombát és a többi zöldséget felszeleteljük. Olajon megdinszteljük a hagymát és a paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és a borsó kivételével a többi zöldséget. Kissé elkeverjük, majd rádobjuk a csíkokra vágott (vagy kockázott) csirkemellet. Aprított petrezselyemzöldet szórunk rá és a hús fehéredéséig kevergetve pirítjuk.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lestyánlevelet és a paradicsomot, majd vízzel felengedjük. Tartalék lángon főzzük. Ha a zöldségek és a hús is puha, beletesszük a zöldborsót, és közben elkészítjük a galuskát.

Daragaluska készítése:

A tojást szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk. Beletesszük a tojássárgáját, és kanalanként hozzákeverjük a búzadarát is. Közepes állagúra lazán összekeverjük, és 10 percet pihentetjük.

Egy kanalat belemártunk a forró levesbe, majd a galuskából kimérünk egy kanálnyit, és beleeresztjük. Minden galuska előtt mártsuk meg a kanalat, hogy ne ragadjon rá a galuska. Tartalék lángon kb. 5 percet főzzük még a galuskákat úgy, hogy 2-3 percre lefedjük a lábast.

Melegen tálaljuk.

Tipp:

Ha szeretnénk a levest másnapra eltenni, akkor a galuskákat érdemes külön vízben főzni. Ilyenkor szoktam tenni a főzővízbe egy kis ételízesítőt tenni.