Balzsamecetes lila hagymaleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5-6 fej lila hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 tk balzsamecet
  • őrölt fehér bors
  • csipet szerecsendió
  • 2 tk liszt
  • 8 dl erőleves
  • 1,5 dl főzőtejszín

Tálaláshoz:

  • 10 dkg reszelt sajt
  • pirított kiflikarikák

Elkészítése:

A hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és a feleket szeljük vékony csíkokra.

Egy edényben a vajat olvasszuk fel, dobjuk rá a hagymaszeleteket, locsoljuk meg balzsamecettel, és kevergetve pároljuk addig, amíg a hagyma kissé karamellizálódik, összeesik.

Szórjuk rá a 2 tk lisztet, keverjük csomómentesre és öntsük fel a levessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Adjunk hozzá egy csipet szerecsendiót is, majd főzzük kb. 20 percet.

Állandó keverés mellett csurgassuk bele a tejszínt. Újraforrásig főzzük, majd vegyük le a tűzről, és tálaljuk.

Amíg a leves fő, a kiflit vágjuk karikákra, és forró sütőben pirítsuk szép pirosra.

Tálaláskor a levest tányérra szedve szórjuk meg reszelt sajttal, és a pirított kiflikarikákat kínáljuk mellé.