Medvehagymás-kolbászos pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 15 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 kk só
  • 15 dkg kolbász
  • 1 csokor medvehagyma

Kenéshez:

  • 1 tojás

Tetejére:

  • 10 dkg sajt

Elkészítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a csipet cukrot, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet és a tejfölt, és alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen fél órát pihentetjük, duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Az apróra kockázott (vagy ledarált) kolbászt, valamint a szintén felaprított medvehagymát egyenletesen eloszlatjuk rajta. Feltekerjük, félbehajtjuk, és lisztezett tálba téve hűtőbe tesszük 2 órára. (A tálat fedjük le.)

A 2 óra leteltével nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

A pogácsákat sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.

200 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütjük.