Farsangi fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2-2,5 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 1 mk cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 cl pálinka

Sütéshez:

  • 6 dl étolaj

Tálaláshoz:

  • 1 ek vaníliás porcukor
  • 20 dkg baracklekvár

Elkészítése:

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kevés langyos tejbe, és 1 mk cukrot rászórva hagyjuk felfutni.

A lisztet keverjük el a sóval, a porcukorral és a pálinkával. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a maradék tejet apránként hozzáadagolva csomómentes, nokedli sűrűségű tésztát dagasztunk. Az olvasztott, de kihűlt vajjal fényesre dolgozzuk.

Egy tálat olajjal vékonyan kikenünk, és beletesszük a tálat. Lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen hüvelykujjnyi vastagra nyomkodjuk/nyújtjuk, és nagy kerek szaggatóval fánkokat szaggatunk. 20 percet hagyjuk még pihenni, majd nem túl forró, bő olajban kisütjük úgy, hogy először a lisztes felével tesszük az olajba, majd egy fedővel lefedjük. Ha megsült, átfordítjuk, de ezután már fedő nélkül sütjük.

Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert megnőnek, és nem férnek el. Papírtörlőre szedve hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat. Porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk.