Rózsa szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 5 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 ek kakaópor
  • 6 ek baracklekvár (lapok kenéséhez)

Szóráshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg kristálycukor

Máz:

  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (a kakaó kivételével!), és a tésztát jól összegyúrjuk. 3 egyforma részre osztjuk. Az egyik cipóba beledolgozzuk a kakaóport, és mindegyik lapot egyforma méretűre nyújtjuk (24 x 39 cm-es tepsi méretűre).

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és beletesszük az egyik világos tésztalapot. Megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk a cukorral elkevert darált dió felével. Erre ráhelyezzük a kinyújtott barna lapot, szintén megkenjük lekvárral, és rászórjuk a maradék cukrozott darált diót. Ráhelyezzük a maradék fehér tésztalapot. Tetejét szurkáljuk meg villával.

Tegyük be a közben felmelegedett sütőbe, és kb. 25 perc alatt süssük készre.

A mázat a megsült, és még meleg tészta tetejére helyezzük.

Máz készítése:

A hozzávalókat habosra keverjük, és a még meleg, kisült süteményre egyenletesen rákenjük.