Sajtos-sonkás koszorú

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 0,5 tk só
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl langyos víz
  • 2 tk szárított porélesztő

Töltelék:

  • 25 dkg sajtkrém
  • 2 ek ketchup
  • 30 dkg csirkemell sonka
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg reszelt mozzarella
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

Langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, adjuk hozzá a lisztet, a sót, az olvasztott (nem forró!) vajat és a vizet. Alaposan gyúrjuk, dagasszuk, majd pihentessük meleg helyen 20 percet.

Töltelék készítése:

A sonkát vágjuk apróra. A ketchupot keverjük el a sajtkrémmel, majd adjuk hozzá a feldarabolt sonkát és a reszelt sajtot és keverjük jól össze.

Összeállítás:

A tésztát pihentetés után lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 40×25 cm). Kis háromszögeket vágunk a tésztából. Egy sütőpapírral bélelt tepsi közepére egy kisebb tálkát teszünk, és köré pakoljuk a háromszög tésztákat napocska alakot formázva. A háromszögek csúcsa kifelé nézzen, és a tésztadarabok fedésben legyenek. A tálkát eltávolítjuk.

5 dkg reszelt mozzarellával megszórjuk a tészta belső kör felé eső részét. Ráhalmozzuk a kikevert sajtos tölteléket is, majd a maradék 5 dkg mozzarellával megszórjuk. A háromszögeket áthajtjuk a tölteléken, és alányomkodjuk.

Kenjük le lazán felvert tojással, szórjuk meg kevés reszelt sajttal, és 20 percet pihentessük.

190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (kb. 35 perc)

Tejfölös mártogatóssal kínálhatjuk.