Grízsmarni

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 20 dkg porcukor
  • 70 dkg búzadara
  • 6 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola (elhagyható)
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a búzadarát, a fele cukrot, a citrom lereszelt héját és a mazsolát. Időnként átkeverve hagyjuk állni 1-2 órát. A tojásokat szétválasztjuk. Ha a gríz megdagadt, hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojások fehérjét a maradék cukorral keményre felverjük, és óvatosan hozzáadjuk a grízes masszához.

Egy közepes méretű tepsit (38×30 cm) kivajazunk. Ami vaj megmaradt, a felét feldaraboljuk, és a tepsi aljára szórjuk. Beleöntjük a grízes masszát, és a megmaradt vaj másik felét a tetejére daraboljuk.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percet sütjük. Ekkor egy villával szétdaraboljuk, és kissé átforgatjuk a tésztát. Visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 10 percet sütjük.

Lekvárral és porcukorral kínáljuk.