Mákos-fehércsokis kiflik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 280 g finomliszt
  • 70 g darált mák
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 200 g vaj

Csokizáshoz:

  • 100 g fehér csokoládé
  • 1 ek vaj

Elkészítése:

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, és a sütőport. Keverjük el darált mákkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A vajat morzsoljuk el benne, és gyors mozdulatokkal jól gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva legalább 1 órára tegyük hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

Egy kifli formát folpackkal béleljünk ki.

A tésztából vegyünk le egy kis darabot, és sodorjuk kisujjnyi méretű rúddá. A kibélelt formába nyomkodjuk bele úgy, hogy a tészta ne púposodjon ki belőle.

A folpack segítségével kiemeljük a kiflit a formából, és sütőpapírral fedett tepsibe tesszük. A már meleg sütőbe toljuk (170 fok), és hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk egy pár percet a tepsin pihenni, mert a kiflik ekkor még puhák, és könnyen deformálódnak.

Közben a csokoládét apróra tördeljük, és a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk.

A kihűlt kiflik mindkét végét a csokiba mártjuk, majd sütőpapíron hagyjuk addig, míg a csokoládé megdermed rajta.

Tipp:

Mostanában elég gyakran sütök apró kifliket, mert kedveli a család. Ez a változat mákos és picit citromos, amit remekül kiegészít a fehér csokoládé.

Légmentesen elzárva sokáig eláll, és omlós aprósütemény.