Mézes lovacska keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 180 g liszt
  • 60 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kisebb tojás
  • 60 g vaj/margarin
  • 40 g méz

Elkészítése:

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük hozzá a sót, a por- és vaníliás cukrot, valamint a mézeskalács fűszerkeveréket. Adjuk hozzá a felkockázott vajat/margarint, és morzsoljuk el benne teljesen. A tojással és a kissé meglangyosított mézzel dolgozzuk jól össze a tésztánkat.
Ne ijedjünk meg, a tészta egy kissé lágyabb, de lisztezett kézzel és lisztezett felületen formázzunk gombócot belőle. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a sütőt előmelegítjük 170 fokra.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk.

Lisztbe mártott kiszúró formával kiszaggatjuk. (A formát érdemes minden szaggatás előtt belisztezni, hogy ne ragadjon bele a tészta.)

A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

A már meleg sütőbe téve kb. 10-12 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Nagyon kedvelem a különböző formázókat és kiszúrókat. Ezt a lovacskásat az egyik helyi üzletben sikerült beszerezni (Puncs Bazár, Inárcs), amit egy mézes tésztával próbáltam ki. A gyerekek teljesen odavoltak érte, nem csak a kekszért, hanem magáért a lovacskákért. Már ezért megérte :-)