Hozzávalók:
Elkészítése:
Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük hozzá a sót, a por- és vaníliás cukrot, valamint a mézeskalács fűszerkeveréket. Adjuk hozzá a felkockázott vajat/margarint, és morzsoljuk el benne teljesen. A tojással és a kissé meglangyosított mézzel dolgozzuk jól össze a tésztánkat.
Ne ijedjünk meg, a tészta egy kissé lágyabb, de lisztezett kézzel és lisztezett felületen formázzunk gombócot belőle. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk.
Lisztbe mártott kiszúró formával kiszaggatjuk. (A formát érdemes minden szaggatás előtt belisztezni, hogy ne ragadjon bele a tészta.)
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A már meleg sütőbe téve kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
Nagyon kedvelem a különböző formázókat és kiszúrókat. Ezt a lovacskásat az egyik helyi üzletben sikerült beszerezni (Puncs Bazár, Inárcs), amit egy mézes tésztával próbáltam ki. A gyerekek teljesen odavoltak érte, nem csak a kekszért, hanem magáért a lovacskákért. Már ezért megérte :-)