Hozzávalók:
2 db kenyérhez:
Elkészítése:
2 dl langyos vízhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy sűrűbb, palacsintatészta állaga legyen. A tetejére szórjunk még egy kevés lisztet, és letakarva meleg helyen hagyjuk duplájára nőni.
A megmaradt liszthez adjuk hozzá a sót, majd a megkelt kovászt, és a maradék vizet is, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá lisztet.) Lefedve, langyos helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 1 óra alatt).
A megkelt tésztát lisztezett felületre téve nyújtsuk ki kb. 1 cm-es vastagságúra. A tészta alsó felét hajtsuk be a közepéig, majd hajtsuk rá a felső részét.
Éles késsel vágjuk ketté, majd takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk még kb. 20 percet kelni.
Újra nyútjsuk ki, és újra hajtsuk három rétegbe (ugyanúgy), majd letakarva ismét 20 percet hagyjuk pihenni. Összesen 3x nyújtsuk ki és hajtogassuk, illetve pihentessük.
A 3. pihenés után csavarjuk meg mindkét tésztát többször is, majd helyezzük sütőpapírral fedett tepsire, és spricceljük meg vízzel. Fedjük le egy konyharuhával, és kelesszük újabb 20 percig, majd még egyszer spricceljük le vékonyan vízzel a tésztát, mielőtt betennénk a sütőbe. (A vizet ecsettel is rákenhetjük.)
A sütőbe helyezzünk be egy kisebb edénybe vizet, majd a sütőt melegítsük fel 220 fokra. A kenyereket 20 percig süssük a forró sütőben, majd vegyük le hőfokot 200 fokra, és süssük még 20 percig, hogy a kenyerek szép pirosra süljenek. (Én gőzös sütőben, légkeverésnél 160 fokon sütöttem 40 percig.)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kenyereket, és hagyjuk teljesen kihűlni. A héja ropogós, a bélzete pedig puha, foszlós.