Aszalt szilvás-mákos bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 tojás (1 db a kenéshez)
  • 2 ek cukor
  • 2 csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt

Töltelék:

  • 4 dl száraz vörösbor
  • 40 dkg aszalt szilva
  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz

Elkészítése:

A töltelékhez az aszalt szilvákat megfelezzük, és a vörösborban teljesen beforraljuk.

A vizet a cukorral felfőzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mákot, a citromhéjat, az aszalt szilvát, és elkeverjük.

A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukorral és a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és összegyúrjuk a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítünk.

Pihentetés nélkül 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat, és megkenjük a kihűlt masszával.

Az oldalán a széleit ráhajtjuk, feltekerjük, tepsibe helyezzük, és megkenjük tojással. Az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Megvárjuk amíg teljesen kihűl, utána szeleteljük.