Bakonyi sertéstokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéshús (tarja, lapocka, comb)
  • 70 dkg gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
  • 1 kk borsikafű
  • 1 ek finomliszt
  • 1 csokor finomra vágott zöldpetrezselyem
  • 3 dl tejszín

Elkészítése:

A húst vékony csíkokra (tokányra) vágjuk.

A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, vagy lereszeljük, és a zsiradékon megpirítjuk.

Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk, majd megszórjuk borsikafűvel, sózzuk, aláöntjük a bort, és a hús puhulásáig fedő alatt főzzük.

Beletesszük a felaprított gombát, és addig pirítjuk, míg a saját leve elfő. Ekkor megszórjuk finomliszttel, pár percig kevergetve pirítjuk, majd félrehúzzuk, és beletesszük a felaprított petrezselyemzöldet.

A végén belekeverjük a tejszínt, és összeforraljuk.

Párolt rizzsel, galuskával, vagy kifőtt tésztával tálaljuk.