Eclair fánk házi főzött krémmel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl étolaj
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 nagy tojás

Krémhez:

  • 5 tojás
  • 6 dl tej
  • 100 g finomliszt
  • 150 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd)

Továbbá:

  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

A tűzhelyet bekapcsoljuk 220 fokra.

A vizet, az étolajat, a sót, a vaníliás cukrot egy fazékban felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet, majd visszatesszük a tűzre, és addig keverjük, míg elválik a tészta az edény falától.

Közben kevergetjük, langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük elektromos keverőgéppel a tojásokat.
Addig keverjük, míg jó fényes lesz a tészta.

Ezután habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire csík alakban visszük fel a tésztát. A fánkot és a sütőpapírt is lespricceljük vízzel.

Betesszük a sütőbe. Fél óráig nem nyithatjuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a fánk. A hőfokot 205 fokra visszavesszük és készre sütjük.

A sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk, így hagyjuk a fánkokat kihűlni, száradni.

Ha kihált, a tetejüket levágjuk. Nekem szép üreges lett, nem volt szükség hártya eltávolítására.

Krém készítés:

Először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével.

A lisztet kevés tejjel és a tojássárgájával simára keverjük.

A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban, és a kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk. Sűrűre felfőzzük. Ezután apránként szép lazán hozzá keverjük a tojásfehérje habot.

A tejszínt keményre felverjük.

Először a vaníliás krémmel töltjük a fánkokat, majd rátesszük a tejszínt, végül a fánk kalapját.

Porcukorral enyhén meghintjük.