Tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 150 ml tej
  • 1 tk cukor
  • 0,5 kg liszt
  • 25 dkg tepertő
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 ek só
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

A tepertőt ledaráljuk.

A lisztben elmorzsoljuk a tepertőt, majd a többi hozzávalót is a liszthez adjuk, és a megkelt élesztővel összeállítjuk a tésztát. Alaposan kidagasztjuk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyira, majd harmadba hajtjuk. Újból kinyújtjuk a tésztát, a hajtogatást ismételjük még kétszer. Az utolsó után meleg tállal leborítjuk, és 1,5-2 órát kelni hagyjuk.

Nagyujjnyi vastagra kinyújtjuk, bevagdaljuk a tészta tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojásfehérjével megkenjük, és 170 fokon addig sütjük, ameddig piros nem lesz a teteje.