Paprikás-füstölt sajtos combsonka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 85 dkg sertéscomb
  • 10 dkg házi füstölt szalonna
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk őrölt fűszerpaprika + a szóráshoz
  • ízlés szerint só
  • frissen őrölt fehér bors

Főzőlé:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szárzeller
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 8 szem fekete szemes bors
  • 1 tk fekete mustármag
  • 1 tk koriander mag
  • 1 hegyes erős paprika (aki nem szereti a csípőset, használjon tv paprikát)
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A sertés combot a szalonnával közepes lyukon átdaráljuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a kockára vágott füstölt sajtot, a szintén kockára vágott paprikát, a fűszerpaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan átkeverjük, majd beletöltjük a sonkaprésbe.

A lezárt prést beletesszük egy lábasba, majd felengedjük annyi vízzel, hogy a rugók feléig érjen. Beletesszük a fűszereket, a zöldségeket, belógatjuk a vízhőmérőt, és 78 fokosra főzzük a vizet.

2 órát főzzük, és végig ügyelünk rá, hogy a víz hőmérsékletét 78 fokon tartsuk. A főzési idő felénél kivesszük a prést, egy tálcára helyezzük, és egy fokozattal lejjebb nyomjuk a tetejét. Kb. 20 perc múlva megint kivesszük, és megint egy fokozattal lejjebb nyomjuk.

A levében hagyjuk kihűlni, majd kibontás után megszórjuk őrölt fűszerpaprikával. Vékonyra szeletelve kínáljuk.

Fóliába csomagolva 5-6 napot eláll a hűtőben, bár kétlem, hogy ne fogyna el szinte azonnal.

Jó étvágyat!