Hercegnős csokoládétorta cukormázzal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 4 ek kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 3/4 dl víz
  • 25 dkg liszt
  • 3/4 csomag sütőpor

Krémhez:

  • 6 ek víz
  • 20 dkg margarin
  • 40 dkg porcukor
  • 6 ek kakaópor
  • 4 ek rétesliszt

Cukormázhoz:

  • 0,5 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 0,5 kk ételfesték
  • mandula aroma (gyártótól függ a mennyiség, pár cseppel kezdjük)

Elkészítése:

Tészta készítése:

A tojássárgáját fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, az olajat, a vizet, a lisztet és a sütőport. Csomómentesen robotgéppel kikeverjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd 3-4 részletben óvatosan hozzákeverjük a kakaós masszához. A tésztát margarinnal kikent, lisztezett tortaformába öntjük. 180 fokon 15 percet, majd 160 fokon még kb 20-25 percet sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

A közepe fel fog púposodni, így kihűlt állapotban félgömb formára faragjuk egy éles(!) késsel és kb ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel vízszintesen.

Krém készítése:

A vizet és a margarint tűzön felolvasztjuk, majd a porcukrot, a kakaóport és a réteslisztet hozzáadjuk. Forralni tilos, csak folyamatos keverés mellett besűrítjük. Vízgőz felett a legcélszerűbb! Időnként keverjük meg.

Nem forró, de még meleg hőmérsékletre kihűtjük és tökéletesen kenhetőek vele a tortaszeletek. A megkent szeleteket egymásra tesszük, majd kívülről is bekenjük szilikon habkanál segítségével. Hűtőbe tesszük.

Cukormáz készítése:

A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, és hozzátesszük a porcukrot, tetszés szerinti ételfestékkel színezzük és a mandula/marcipán aromát is hozzáadjuk.

Ha a csoki töltelék már megdermedt, a színes cukormáz egy részét óvatosan ráöntjük a tortára és egyenletesen elkenjük rajta. Betesszük a hűtőbe. Kb fél óra múlva ez is megdermed és óvatosan csíkokban ráöntjük a többit. Így lesz a “lokni” a ruhán.

Ha nincs derékban szétszedhető babánk (amibe én egy vastag, erős szívószálat dugtam, és így nyomtam bele a tortába), akkor a baba lábát tekerjük be folpackkal és késsel vagy alma magház kiszedővel vágjunk lyukat a torta közepébe. Óvatosan belehelyezzük a babát.

Tipp:

Tejallergiásoknak, laktózérzékenyeknek ajánlott tejmentes, laktózmentes összetevőkből készült.