Nyári rakott káposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta ( 1,5 kg körüli)
  • 30 dkg darált sertéshús (comb)
  • 1 pohár (barna) rizs (1 dl-es)
  • 1 zöld hagyma
  • 1 sárga paprika
  • 1 zöld csípős paprika
  • 4-5 kisebb paradicsom
  • 1 nagy pohár 12%-os tejföl
  • csombor
  • kapor
  • bors
  • paprika
  • 1 ek olaj
  • 1 tk vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A káposztát daraboljuk fel durvára, és annyi sós vízben, ami ellepi, tegyük fel főni. A főzővízbe tegyünk a zöld fűszerekből, a zöld paprikából, és 1-2 paradicsomot is dobjunk bele.

10 perc főzés után szűrjük le, tegyük félre.

Közben a rizst kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg.

Egy serpenyőben a felkockázott vöröshagymát és a sárga paprikát megdinszteljük, rádobjuk a darált húst, kicsit lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk csomborral és kaporral. Hozzáadjuk a maradék feldarabolt paradicsomot, és lefedve készre főzzük. Ha elkészült, keverjük hozzá a főtt rizst is.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a káposzta felé, majd ráhalmozzuk a húst. Megszórjuk kevés csomborral és kaporral, és beborítjuk a maradék káposztával.

A tetejét megkenjük tejföllel, paradicsomkarikákkal kidíszítjük a tetejét, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a teteje.
Egy kerámiasütőt, vagy jénai tálat kivajazunk beletesszük a káposzta felét, erre rátesszük a húsos masszát, zöld csomborral és kaporral megszórjuk, majd a káposzta másik felével beborítjuk.
Végül rákenjük a tejfölt.Paradicsommal díszítve a sütőbe tesszük, addig sütjük  ameddig a teteje megpirul.

Hihetetlen sikere volt nálunk!

Jó étvágyat!

Tipp:

Annyira ízlett a családnak, hogy a férjem rögtön el is keresztelte Sára nyári káposztájának. :)