Fasírt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 1 korpás zsemle,vagy 1 szelet héj nélküli barna kenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej
  • só, bors ízlés szerint
  • csipetnyi csombor
  • jó csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk fasírt por (elhagyható)
  • 3 ek étolaj
  • 2 tojás nagyságú krumpli

Elkészítése:

A zsemléket egy tálba tesszük, és kb. 2-3 dl tejbe beáztatjuk.

A krumplit lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk, és a darált húshoz adjuk. Reszelünk hozzá fokhagymát, hozzáadjuk a tojásokat, majd a jól kinyomkodott, ázott zsemlét.

Sózzuk, borsozzuk, paprikát, csombort, aprított petrezselymet adunk hozzá (ha szeretnénk, a fasírtport is itt adhatjuk hozzá), és alaposan összegyúrjuk. Megkóstoljuk, és ha úgy érezzük, még ízesíthetjük.

Kicsit hagyjuk pihenni a bekevert masszát, hogy az ízek összeérjenek.

Tetszőleges méretű pogácsákat formálunk vizes kézzel, és némi zsiradékon közepes lángon mindkét oldalát szép pirosra sütjük. (Oldalanként 5-6 perc, sőt én közben 2-3 percre le is fedem a serpenyőt.)

A kész húspogácsákat papírtörlőre szedjük, majd kedvünk szerint akár melegen, akár hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Tipp:

A fasírt lazaságát az apróra reszelt nyers krumpli adja.

A másik trükk, amit szintén édesanyámtól tanultam, hogy a kész pogácsákat sem lisztbe, sem zsemlemorzsába nem forgatom, hanem csak vizes kézzel megformázom, és ezt követően sütöm.