Karamellizált alma ropogós keksszel és mascarponekrémmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

6 pohárhoz:

  • 4 édes alma
  • 4 ek méz
  • 1 ek barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 1 citrom leve

Mascarponekrémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín

Továbbá:

  • 12 db ropogós keksz

Elkészítése:

Az almát hámozzuk meg, vágjuk négy felé, majd távolítsuk el a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerint, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze. (Én kisebb darabokra vágtam fel.)

Egy serpenyőbe tegyük bele a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát. Szórjuk meg az őrölt fahéjjal, a vaníliás cukorral, a barna cukorral, adjuk hozzá a szegfűszeget, és keverjük össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd kisebb lángon, néha óvatosan megkeverve pároljuk, karamellizáljuk kb. 5 perc alatt készre, majd hűtsük ki egészen. (Arra figyeljünk, nehogy az alma túlpuhuljon, inkább kissé roppanós maradjon.)

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután apránként keverjük össze az előzőleg felvert tejszínhabbal.

A poharakba osszuk el az előzőleg összemorzsolt kekszet, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát. (Az alma levét csepegtessük le, mert különben eláztatja a kekszet.)

Ezután kanalazzuk az almára a mascarponekrémet, majd díszítésként szórjuk meg a kekszmorzsával.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk. (Az almát és a mascarponekrémet is elkészíthetjük előbb, majd közvetlen tálalás előtt rétegezzük csak a poharakba.)