Ünnepi linzer

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk sütőpor
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 1 tojássárgája
  • baracklekvár a töltéshez

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, sütőporral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojássárgáját és a vajat/margarint. Jól összedolgozzuk.
Lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.

Egy közepes méretű, hullámos szélű szaggatóval kiszúrjuk. Minden második közepébe egy pici fenyő formájú kiszúróval mélyedést készítünk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.

Sárgabaracklekvárral összeragasztunk egy teli és egy lyukas linzert.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Nincs ünnep linzer nélkül, sőt karácsony sem. Ez egy olyan sütemény, amit nagyon szeretünk, ismerünk és mindig az adott ünnepre alakíthatunk formailag. Számos kiszúró forma szerepel már a gyűjteményemben, de most kaptam a Férjemtől egy olyan szettet, amivel több különböző méretű, hullámos szélű lap készíthető, valamint egy három méretből álló fenyőfa fondant kiszúrót. Ebből a két formázóból készült most el ez a finom apró süti. A tésztát én nem szoktam hűtőben pihentetni, lisztezett felületen szépen lehet vele dolgozni.
A megtöltött linzer 1-2 óra múlva már kellemesen puha. Ha előre szeretnénk dolgozni, az is lehetséges, hisz a sütemény megsüthető, légmentesen több napig eláll, és az ünnep előtti napon lekvározható.