Kolbászos stangli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 50 g friss élesztő
  • 1 tk só
  • 1 kis dobozos natúr joghurt
  • 5 dkg teavaj
  • 2 dl langyos tej
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 30 dkg sajt
  • 1 tk szezámmag
  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk bele, ebbe morzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl tejjel, és 5-6 perc múlva hozzáadjuk a puha vajat és a joghurtot. Összegyúrjuk. Ha nagyon száraz, adagoljunk hozzá még a tejből, de nem biztos, hogy kell mind a 2 dl!

A tésztagombócot kb. 30-40 percet pihentetjük, ezalatt a kolbászt lebőrözzük, vékonyan felkarikázzuk, a sajtot pedig lereszeljük, és ketté osztjuk!

Kinyújtjuk a tésztát 5-6 mm vastagságúra, és úgy vágjuk fel, hogy kb. 7 x 20 centis hosszúkás téglalapokat nyerjünk!

Mindegyik közepét végigrakjuk kolbászkarikákkal, és a reszelt sajt egyik felét elosztjuk a kolbászokon úgy, hogy jusson mindegyikre egyformán belőle!

Ezután a felvert tojással megkenjük a tésztacsíkok széleit, és két oldalról ráhajtjuk a kolbászra úgy, hogy a széleit össze tudjuk csípni/ragasztani. A két végét is összenyomjuk.
Megfordítva (hogy az összecsípett oldala alulra kerüljön) sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, megkenjük tojással, ezután a reszelt sajt másik felét szintén elosszuk a tetején, megszórjuk még egy kis szezámmaggal, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 20-22 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Ebből a mennyiségből 12 db-ot sikerült készítenem!