Adventi koszorú mézeskalácsból

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 g szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (27 g)
  • 12,5 dkg margarin
  • 0,5 kg méz
  • 1 tojás

Mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 20-25 dkg porcukor
  • 1 mk ecet, vagy citromlé

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál).

A mézbe beletesszük a margarint, és összeolvasztjuk. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a tojást, és egy fakanállal összekeverjük a tésztát.

Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 cl).

Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét, és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak még jobb lesz.

A tésztából leveszünk egy kétökölnyi mennyiséget, és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így
kisebb az esély, hogy felpúposodik. (Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni.) Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.

Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk.

160-170 fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig.

Máz készítése:

A tojásfehérjét kicsit felverjük villával, és fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Annyit, hogy ha a villát kiemeljük, nagyon nehezen folyjon csak le róla a krém.