Zöldséges-tojásos fasírttekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéscomb
  • 2 nagyobb nyers tojás
  • 1 púpos kk só
  • 1 púpos tk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 10 púpos ek zsemlemorzsa
  • 1 kisebb tojás felverve, a rudakat lekenni

Töltelékhez:

  • 5 keményre főtt tojás
  • 1 egész nagy szál sárgarépa
  • 10 dkg zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
  • 1 nagyobb kápia paprika
  • 15 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A sárgarépát és a pritamin paprikát apró kockára vágjuk, majd a répát a zöldborsóval sós vízben éppen roppanósra főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni és kihűlni.

A főtt tojásokat apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük.

A húst egy tálba rakjuk, hozzáütjük a tojásokat, beletesszük a zsemlemorzsát, és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk.

Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük.

A masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket sütőpapíron négyszögletes alakúra, kb. ujjnyi vastagra ellapogatjuk a tepsi hosszához igazítva.

A darabolt tojás felét rászórjuk, majd a paprika, a zöldborsó és a répa felét is. Meghintjük a sajt felével. A tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk a tölteléket.
A sütőpapír segítségével a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük, kicsit megnyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
A tekercs két végét kicsit az ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki. Óvatosan a sütőpapíros tepsibe fektetjük.

A másik adag hússal és a maradék töltelékkel is megismételjük a fenti műveletet.

A rudak tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással.

A tepsit lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet sütjük, majd az alufóliát levéve további 20 percet pirítjuk. Ez alatt párszor meglocsolgatjuk a tetejét a kisült szafttal, hogy a rudak teteje ne száradjon ki nagyon.

A sütőből kivéve kiemeljük a léből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éles késsel vékonyra szeleteljük.

Tipp:

Ünnepi főpróbát tartottunk. Ha karácsony, akkor biztos, hogy készül valamilyen töltött hús, vagy fasírttekercs. Az a jó benne, hogy az ünnep előtt már megsüthető, és az adott napon már csak szépen felszeleteljük, tálaljuk, és a többi időt már a családdal, és nem a főzéssel-sütéssel töltjük.

Dekoratív fogás, amihez remek köret a habos krumplipüré, vagy akár a krumpli saláta is, de szépen mutat hidegtálon is.