Sajtos párnácskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 300 g margarin
  • 2 tojás
  • 1 csomag élesztő
  • 100 g reszelt sajt
  • 4 ek tejföl
  • 0,5 ek só

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Közepébe krátert csinálunk, beleütjük a tojások sárgáját, beleszórjuk a sót, és belemorzsoljuk az élesztőt.

A sajtot közepes, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, 1/3 részét, valamint a tejfölt a tésztába keverjük. Mikor már a tészta jól gyúrható, 1 órán át langyos helyen ruha alatt kelesztjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, megszórjuk egyenletesen reszelt sajttal, majd derelyevágóval ízlés szerinti csíkokra, vagy kisebb kockákra vágjuk.

A tészta nyújtását, vágását, és a többi műveletet több részletben is végezhetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 190°-on arany színűre (kb. 20 perc) sütjük. (Ez a sütőtől függ.)

Ebben az esetben, párnácska alakot kapott a tészta sütés közben, de ugyanígy készülhetett volna sajtos rúd is. A lényeg a falatnyi méretben volt.

Tipp:

Erzsébet napra készült más sütikkel együtt.