Mákos-meggyes tekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg tönkölybúza liszt (világos)
  • 15 dkg túró
  • 8 dkg cukor
  • 4 ek olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 dl tej forralva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 közepes üveg meggy befőtt

Elkészítése:

A töltelékhez a cukorral összekeverjük a darált mákot, a reszelt citromhéjat, ráöntjük a felforralt tejet, és félretesszük hűlni.

A tésztához a lisztet, a sütőport, a túrót és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tojást, a tejfölt, és cipóvá gyúrjuk.

Az összeállított tésztát három részre osztjuk.

Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 20 x 35 cm-es lapra nyújtjuk az egyik tésztát, rákenjük a mákos töltelék harmadát, és a hosszanti oldal szélére meggyet sorakoztatunk. Feltekerjük. A másik két cipót is hasonlóan készítjük el.

A három tekercset sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt megsütjük.