Szőlős-borkrémes mini pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 18 dkg tönkölybúza liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája

Borkrémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom héja reszelve
  • 14 dkg cukor
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 2 dl habtejszín
  • 2 tk zselatin
  • 1 dl víz

Továbbá:

  • néhány szem szőlő

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojással tésztává formázzuk. Hűtőszekrényben egy órát pihentetjük.

Hat egyforma részre osztjuk a tésztát, és a mini pitesütőnél kicsit nagyobb körlapokat nyújtunk belőlük.
Lisztes kézzel óvatosan beleigazgatjuk a tésztát a mini pitesütőbe. Formástól hűtőszekrénybe tesszük egy kicsit áthűlni.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

Borkrém készítése:

A krémhez a tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, a borral, a reszelt citromhéjjal. Vízgőz felett folyamatos keveréssel besűrítjük.

Vízben feloldjuk a zselatint, majd a langyos krémhez keverjük.

A hideg habtejszínt felverjük, és ezt is a krémhez adjuk.

A krémet jól lehűtjük, és a formában lévő tésztára öntjük. Pár szem szőlőt tehetünk a tetejére. (Ha egy kevés marad a krémből, azt pohárral a pite mellé kínálhatjuk.)

Néhány órára hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.